Over alpaca's

Zelf mestonderzoek doen

Voor een goede gezondheid van alpaca's is het belangrijk om regelmatig te controleren of er geen wormen of parasieten aanwezig zijn. Onderstaande wormen/parasieten komen voor bij alpaca's:

LICG Huisdierenbijsluiter Alpaca en Lama

Het LICG levert een bijdrage aan het dierenwelzijn door in Nederland praktische en betrouwbare informatie te verschaffen over het verantwoord aanschaffen en houden van gezelschapsdieren. Goed voorgelichte en bewuste kopers zullen mondiger en kritischer zijn. Ze betrekken andere dan emotionele argumenten in het afwegingsproces dat voorafgaat aan de aanschaf van een huisdier. Door het maken van weloverwogen keuzes kunnen ze op termijn invloed uitoefenen op het aanbod en daarmee het fokbeleid.

Alpacadouche

Alpaca's zijn winterhard, maar kunnen minder tegen harde regen, harde wind en zon. Tegen regen en wind kun je een stal plaatsen. Tegen de zon schaduwplekken onder de bomen, máár...

als het boven de 20 graden is, zeker als de dieren nog niet zijn geschoren, dan kunnen ze het nog te warm krijgen!

Wij koelen onze alpaca's met water. Afgelopen jaren hadden we zwembadjes en tuinsproeiers gebruikt. De zwembadjes raakten elk jaar lek en de spoeier was ze eigenlijk te ' grof'.

Voeding

Wat eet een alpaca?

Gras, kruiden, diverse planten

De alpaca eet voornamelijk gras en kruiden. Als er in de wei meer planten staan willen ze daar ook wel wat van proberen. Meestal laten ze de dingen die niet goed voor ze zijn links liggen. Maar wees hier wel alert op!

Hooi

Voortplanting

Wanneer is een alpaca geslachtsrijp?

Hengst: 24-36 maanden

Een alpaca hengst is geslachtsrijp wanneer hij tussen de twee en drie jaar oud is.

Merrie: 10-20 maanden

Een alpaca merrie is geslachtsrijp wanneer zij 10 tot 20 maanden oud is.

Hoe en wanneer paren alpaca's?

Liggend

Alpaca's paren liggend. De merrie gaat liggen en de hengst gaat daarbovenop liggen.

Paren kan altijd

De geboorte van een cria

De geboorte van onze eerste cria is in z'n geheel vastgelegd. Zie ons Google+ fotoalbum voor alle foto's.

Cria poep

Een interessant artikel voor menig startend alpacahouder bij de geboorte van de eerste cria's. Het lijkt een lang verhaal maar het leest goed weg.

Uit: Alpacas Magazine artikel “Getting the Real Poop!, geschreven door Dr. Ruthanne L. McCaslin D.V.M

Uitleg wol testresultaten

Hieronder staan de termen uitgelegd die gebruikt worden bij wol testresultaten. Het is geen uitputtende lijst.

MFD (Mean Fiber Diameter)

Dit is de gemiddelde diameter van de vezels. 1000 micron = 1 millimeter. Een hoge gemiddelde micron is minder flexibel en heeft minder lucht in de vezel. Hoe kleiner het gemiddelde, hoe hoger de opbrengst van de wol.

Hoe dik de vezels worden is erfelijk overdraagbaar. Naarmate een dier ouder wordt neemt de vezeldikte toe. Hoe snel dat gaat is ook erfelijk bepaald. Maar ook voeding speelt een rol bij de dikte van de vezels.

Instructiefilm alpaca's scheren (door Ambersun alpacas)

Dit fimpje is opgenomen op de alpaca ranch van Ambersun in Australië. Bijna negen minuten instructie voor de liefhebber. Op deze ranch leven ruim 1000 alpaca's, dus scheren moet efficiënt gebeuren.

Chris Williams van Ambersun was in 2011 in Nederland om een workshop alpaca scheren te geven. Daar was Alpacamundo ook bij. Zie voor de fotos deze rapportage.

Pagina's