Wat eet een alpaca

Dit artikel is gericht op alpaca's in Nederland (Europa)

Gras, kruiden, diverse planten

De alpaca eet voornamelijk gras en kruiden. Als er in de wei meer planten staan willen ze daar ook wel wat van proberen. Meestal laten ze de dingen die niet goed voor ze zijn links liggen. Maar wees hier wel alert op!

Hooi

Het hele jaar door heeft de alpaca ruwvoer nodig. Hiervoor is goede kwaliteit hooi met een laag eiwitgehalte het meest geschikt. Hooi van de eerste snede heeft vaak een te hoog eiwitgehalte. Zeker als het bemest is. Kies dus voor hooi van onbemest land van een latere snede of natuurhooi zoals IJfelhooi of Duits kruidenhooi.

Brokken

In Nederland kan de alpaca niet eten wat ze normaal in Zuid Amerika eet. Daarom zijn er diverse brokken op de markt die voorzien in de dagelijkse behoeften van vitaminen en mineralen die ze hier missen. Bijvoorbeeld:
- Hartog onderhoudsbrok
- Alpamin

Wat kun je extra geven?

Gedroogd gras

Als er in de winter weinig gras is kan ervoor gekozen worden om gevriesdroogd gras te voeren. Daar zitten bijna evenveel voedingstoffen in als in gewoon gras. De meeste alpaca's zijn er dol op. Probeer dit eerst uit voor je een grote partij koopt, want ze eten het dus niet allemaal. Dit gras is in ieder geval bij Hartog te krijgen in kleine pakkjes (20 kg) en grote pakken (400 kg). Nadeel is dat het wel aan de prijs is. Omdat het droog is drinken de alpaca's wel iets meer dan normaal.

Extra bijvoeding

Sommige alpaca's hebben extra's nodig. Bijvoorbeeld als ze hoog drachtig zijn, als hengst veel dekken of als ze gewoonweg onder gewicht zijn. 
- Lucerne-mix
- Grasbrok
- Bietenpulp
- Brokken zoals Fibergest of de combinatiebrokken van Hartog (prestatiebroek) of Alprofos
 

Wat geven wij bij Alpacamundo?

- Gras
- Fijn eiwitarm hooi
- Bomen, planten, struiken, groente
- Hartog Compactgras
- Alpamin en Alprofos

Onze alpaca's eten het hele jaar door gras in de wei. Ook hebben we in de weiden diverse planten, bomen en struiken staan waar ze af en toe wel een hapje van nemen. Meidoorn, wilg, naaldbomen, fruitbomen, bamboe en meer. Waar we voor zorgen is dat de alpaca's zich niet kunnen verwonden aan de meidoorn en dat ze geen fruit opeten. 

Daarnaast krijgen onze alpaca's het hele jaar door goed hooi. We proberen altijd fijn, lang hooi te krijgen van onbemest land. Lukt dat niet, dan proberen we de laatste snede te krijgen. Het lage eiwit gehalte is het belangrijkste. 

In de winter voeren we extra gedroogd gras van Hartog. Hier zitten veel voedingstoffen. 

Brokken voeren we het hele jaar door. Alpamin altijd en als er dieren extra nodig hebben Alprofos. 

Af en toe gooien we wat groente in de wei als het over is, bijvoorbeeld sla. Niet alle alpaca's zijn even dol op iets wat ze niet gewend zijn :)

Labels
voeding
hooi
alpamin
alprofos
Informatiecategorie
Voeding